2440 Százhalombatta, Kodály Zoltán sétány 22-24. Tel.: 06-23/359-800, 06-70/317-2348 Adószám: 19183172-1-13, Bankszámlaszám: 11742135-20081359

Beszámolók


ÉTA Országos Szövetség 

A VÍZ szabaddá tesz-lehetőség mindenki számára - program szakmai beszámoló
X/195/2022 számú szerződéshez
Az előző két évi megszakításokkal tűzdelt uszodai munkánk után, a 2022-es évben végre zavartalanul kezdhettük el a HRG foglalkozásokat.
A nyári szünidő kivételével minden hónap, majdnem minden hétvégéjén történtek a vízi foglalkozások. Korosztályos csoportbontásban, babáktól a kisiskolás-iskolás korig bezárólag. A megváltozott fejlődésmenetű csecsemőkkel, kisdedekkel kezdődtek a foglalkozások. A következő korosztály az óvodás korú gyermekek, ebből a korosztályból két csoport gyermek is járt hozzánk, kezdő és haladó csoport. A haladó csoportban már kisiskolás gyermekek is jártak. A legnagyobbak már a mélyvízben úsztak. A foglalkozások során különféle eszközöket használnak a gyermekek, vízi súlyzó, deszkák, labdák, „kukacok”- az eszközök használatával érdekesebb a foglalkozás.
A gyermekek védőnő, gyermekorvos, vagy szakember javaslatára kezdik meg a foglakozásokat különféle diagnózisokkal:
- megkésett mozgásfejlődés
- ferde nyak tartás
- Down szindróma
- csigolya fejlődési rendellenesség
- hiperaktivitás
- tanulási zavarok
- autizmus spektrum zavar
  stb.
A nyár folyamán az előző évekhez képest nagyon sok új jelentkező gyermek érkezett. Azonban a világválság az energia árak elszabadulása sajnos a százhalombattai uszodát is elérte.  Szeptembertől csak napi (hétvége) három óra tanmedence használatot engedélyeztek, a mélyvizes medencét nem tudtuk igénybe venni.
A pályázatban medencebérleti díjat és eszközvásárlást terveztünk. Az elnyert összeg teljes egészét medencebérleti díjra fordítottuk, melyet a mellékletben hiteles másolatokkal igazolunk.
Köszönjük a támogatást, mellyel hozzá tudtunk járulni a gyermekek fejlődéséhez és egészségük megőrzéséhez.

Százhalombatta, 2023. január 10.


 
„Útravaló”- Fejlesztő iskola és mentálhigiénés szolgáltatás - program szakmai beszámoló
X/247/2021 számú szerződéshez
 
Mint világszerte, nálunk is a pandémia jegyében telt el az elmúlt év is. Különösen jellemző volt ez a csecsemő korosztályra, akik minden más közösségből épp a járvány miatt ki voltak zárva. Sajnos az is jellemző, hogy a kisgyermekek zárt családi közösségen kívül máshova nem jutottak el, vagy ha igen. csak maszkot láttak, ami a gyermekek beszédfejlődésére, szocializációjára hátrányos hatással volt.
A járványhelyzet ellenére egyre többen jelentkeztek szolgáltatásainkra, így az eltelt időszak alatt megtöbbszöröződött az ellátásainkat igénybe vevők száma.
 
1. Fejlesztő iskola
2021. januárjától, egészen a márciusi kormányrendelkezésig a hét minden napján fogadtuk a fejlesztő iskolánkban a tanköteles korú, súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermekeket, összesen 6 főt. Minden reggel támogató szolgálat szállította a gyermekeket. 9.00-13.00-ig fejlesztő nevelésre egyesületünkbe.
3 fő konduktor, 1 fő gyógypedagógus-konduktor fejlesztette a gyermekeket. A szülők számára megnyugvás és anyagi segítség a gyermekek szállítási díjának átvállalása. A súlyosan halmozottan sérült gyermeket nevelő szülőknek, gyermekük állapotából kifolyólag nehéz, úgy is mondhatjuk lehetetlen munkát vállalni, még a részmunkaidős elfoglaltság is nehézséget okoz. A családokban így egy szülő kiesik a munkaerő piacról, anyagi bevételeik szűkösek. A gyermekek számára azonban nagyon fontos a társas közösség, fejlesztésük, fejlődésük könnyebb ezáltal. A pedagógusok sokkal jobb eredményeket érnek el a gyermekekkel így, mintha otthonukban egyénileg fejlesztenék őket.
Március, április hóban digitális oktatásra kellett átállni, mint az előző évben.  A kollégák kreativitásának lelkiismeretes munkájának köszönhetően videó felvételek és online beszélgetések zajlottak. A szülőket megnyugvással töltötte el, hogy a karantén alatt nem maradtak magukra a fejlesztő-oktató feladatok ellátásában.
2021 júniusától a nyári szünetben egyesületünk munkatársai önkéntesen heti két napot felajánlottak, és délelőttönkén fogadták „nyári iskolába” a gyerekeket, hogy a vírus teremtette helyzet miatt ne maradjanak ki hosszú hónapok a fejlesztésükből. A foglalkozásra a támogató szolgálat szállította a gyermekeket.
2021 szeptemberétől szerencsére már nem voltak korlátozások, vagy legalábbis minimálisan (beltéri maszkhasználat) a gyermekek minden nap jöttek az iskolába. Kisebb nagyobb megbetegedések történtek, de ezt leszámítva a téli szünet kezdetéig minden békésen zajlott.
II. Korai fejlesztés
Fejlesztő szakembereink (konduktor, DSGM szakgyógytornász, gyógypedagógus) 2021-ben is korai fejlesztésben részesítették a 0-3 éves bölcsődés korosztályt. Korai fejlesztő csapatunk a különböző módszerek együttes alkalmazásával látta el a gyermekeket. Mint észrevehető volt a járványhelyzet ellenére megsokszorozódott az ellátást igénybe vevők száma, főként a csecsemő korosztályban. Enyhébb és súlyosabb „panaszokkal” keresték szervezetünket.
Konduktor kollégánk, Dévény szakgyógytornászunk és gyógypedagógusunk augusztus óta, szinte a kórház elhagyása után kezel egy Down szindrómás csecsemőt, aki szerencsére nagyon szépen fejlődik.
III.  Mentálhigiénés, pszichológiai megsegítés
Mentálhigiénés és egyben pszichológus végzettséggel rendelkező kolléganőnk, heti egy alkalommal látja el a hozzá forduló szülőket. A nyugodt szép környezet nagyon fontos, akár gyógyító hatással is bírhat. Ennek megvalósítása érdekében kialakítottunk egy „csendes” szobát, melybe szép új foteleket és egyéb apróbb berendezési tárgyakat vásároltunk.
A kliensi visszajelzések alapján nagy szükség van e szolgáltatásra, örülünk, hogy ezzel is hozzájárulhatunk a családok egészségéhez, hiszen nem elég a gyermeket kezelni, sokszor a szülőknek nagyobb szükségük van segítségre.
 
Köszönjük a támogatást, mellyel hozzá tudtunk járulni a gyermekek és szüleik testi és mentális egészségéhez.
 
 
Százhalombatta, 2022. január 11.
 
 
                                                                                                                      
 
 
 
A „Mi fejlesztő iskolánk” program szakmai beszámoló
X/264/2020 számú szerződéshez
 
A 2020-as év a koronavírus fertőzésveszély miatt egészen máshogy alakult, mint ahogy terveztük. A súlyosan-halmozottan sérült gyermekek sok esetben egyéb szervi betegségekkel is küzdenek, azért a vírushelyzetben a gyermekek külön figyelemben és gondoskodásban részesültek, hiszen ők nem tudják elmondani azt, ha bármilyen fájdalmuk, vagy kezdődő tünetük van. Az odafigyelés eredményeképp elmondhatjuk, hogy bár nem teljesen úgy alakult az év, ahogy terveztük, összességében jó és hasznos évet zárhattunk, sok hasznos tapasztalattal gyarapodva.
1. Fejlesztő iskola
2020. januárjától március 16-ig minden nap fogadtuk a fejlesztő iskolánkban a tanköteles korú, súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermekeket, összesen 7 főt. Minden reggel iskolabusz rendszerben szállították a gyermekeket a támogató szolgálat munkatársai Egyesületünkbe, ahol 9.00-13.00-ig fejlesztő nevelés oktatásban részesültek. 3 fő konduktor, 1 fő gyógypedagógus-konduktor fejlesztette a gyermekeket. Minden hétfőn TSMT terapeuta is egyéni fejlesztést nyújtott a gyermekek számára, ahogy a programban vállaltuk; a hét többi napján a TSMT terapeuta instrukciói alapján végeztük a gyermekek fejlesztését.
Március 16-tól a június 15-ig, mint minden iskolában, nekünk is digitális oktatásra kellett átállni. A kollégák emberfeletti erővel, kitartással és kreativitással készítették otthon a gyermekek számára a fejlesztő videókat; hiszen az ő oktatásuk egészen máshogy képzelhető el, mint egy átlagos iskolás gyermeknek. A szülők örültek, hogy a vírushelyzet alatt nem maradtak magukra, a feladatok végzéséről rendszeresen küldtek visszajelzést.
2020 júliusától a szünetben egyesületünk munkatársai önkéntesen heti egy napot felajánlottak, és délelőttönkén fogadták „nyári iskolába” a gyerekeket, hogy a vírus teremtette helyzet miatt ne maradjanak ki hosszú hónapok a fejlesztésükből. A foglalkozásra a támogató szolgálat szállította a gyermekeket.
2020 szeptember 01-től november 11-ig a megszokott módon, minden nap jöttek a gyermekek iskolába. November 11-től a fertőzésveszély miatt ismét digitális oktatásra kellett átállni, azonban ezzel egyidőben ügyeleti rendszert vezettünk be, ami azt jelentette, hogy a digitálisan küldött házi feladat mellett heti 2-3 alkalommal személyesen is megjelenhettek a gyermekek fejlesztésre. Ennek a rendszernek a távolságtartás volt a lényege, egy foglalkozáson így nem 5-6 gyermek, hanem legfeljebb 3 gyermek vett egy időben részt.
A 2020-as év a halmozottan sérült gyermekek életében nagy digitális tananyagbázist hozott létre, főleg videók formájában. Ezek az anyagoka jövőben is hasznosak lesznek, ha egy halmozottan sérült gyermek műtét miatt maradt ki eddig az iskolából, otthonra nem tudtunk feladatokat küldeni. A jövőben ebben az esetben digitálisan tudunk a családoknak segíteni.
II. Korai fejlesztés
A védőnői szolgálattal 2020-ban továbbra is zajlottak a korai fejlesztő szűrővizsgálatok. Megkésett mozgás-beszéd, értelem észlelésekor SEED vizsgálatot végeztünk 31 főnél. Több esetben a fejlesztés után ismételt vizsgálat történt, amely minden esetben fejlődést igazolt!
Korai fejlesztés területén kifejezett figyelmet fordítottunk a Családok Átmeneti Otthonában élő gyermekekre, egy down szindrómás kisfiú, és 5 fő megváltozott fejlődésmenetű gyermek kapott az otthonból gyógypedagógiai fejlesztést.
DSGM kezelésen 1 halmozottan sérült kislány, 1 Marfan szindrómával vizsgált kisfiú, és több, mint 30 tónus és szimmetria eltéréssel rendelkező csecsemő és kisded vett részt. A korai fejlesztéshez a pályázati forrásából 2db összecsukható tornamatrac, gyermek ülőke és gumiszalag került megvásárolásra.
A pályázati projektet a megváltozott helyzet (vírus) ellenére megvalósítottuk.
Némi átcsoportosítást a tavaszi karantén időszak miatt történt, amikor nem tudtuk fogadni a halmozottan sérült gyermekeket. A szállításra 90.475Ft-al kevesebbet költöttünk, majd a tavaszi korlátozások feloldása után ezt az összeget gyógypedagógiai fejlesztésre fordítottuk. A költségátcsoportosítás a gyermekek érdekében, a kimaradt időszak pótlása miatt történt meg.
 
Százhalombatta, 2021. január 14.


                                              ----------------------------------------------------------------------------
 
Covid elleni védekezést szolgáló egyedi (EGYEDI-2020, 601) pályázat beszámolója
Szülők Fóruma Egyesület
 
 
A Szülők Fóruma Egyesület az ÉTA/EMMI COVID elleni védekezésre fordítható pályázaton elnyert 165.000 Ft-ot az Egyesület szolgáltatását igénybe vevő halmozottan sérült gyermekek, korai fejlesztésre járó gyermekek és az Egyesület alkalmazottainak egészségügyi védekezésére használtuk fel.
 
A pályázatból beszerzésre került:

  • 1 db ózongenerátor a levegő és a belső tér fertőtlenítésére
  • 500 db sebészi, 20 db FFP2-es maszk, 10 db maszk támasz
  • érintésmentes fertőtlenítő adagoló
  • kézfertőtlenítő gél
  • érintésmentes lázmérő
  • 200 db gumikesztyű.

 
A beszerzett eszközök biztonságossá tették az Egyesület szolgáltatásait, illetve lehetővé tették, hogy a megfelelő távolságtartással a halmozottan sérült gyermekek számára a fejlesztő foglalkozások elérhetőek legyenek.
 
Egyesületünk tagjai nevében köszönöm a támogatást!
 
Százhalombatta, 2021. január 14.

                           -----------------------------------------------------------------------------------

UNICEF Magyarország - Penny által támogatott

2020. "Kicsi vagyok én, majd megnövök én"  korai fejlesztő szűrőprogram

2020. Unicef Magyarország-Penny_beszámoló.docx

Kép_01.jpg
Kép_02.jpg
Kép_03.jpg
Kép_04.jpg
Kép_05.jpg
Kép_06.jpg


 

------------------------------------------------------------------


ÉTA Országos Szövetség 

2019. "Kököjszi és Bobojsza" ÉTA/EMMI/Szakmai-2019/455


Az ÉTA/EMMI által támogatott „Kököjszi és Bobojsza” projekt keretein belül a támogatott időszakon belül 7 iskolás korú gyermek járt Egyesületünkbe. A 2018/2019 tanév sikeresen zárult, így a gyermekek számára idén is folytatódott a több intézmény és civil szervezet összefogásával az iskolai ellátás a hét minden napján, reggel 9.00 órától 13.00 óráig. A pályázatnak köszönhetően az idei órarendjük kibővült még egy egyéni TSMT (Tervezett Szenzomotoros Tréning) órával-foglalkozással. Ha nem lett volna számukra ez az összefogás, akkor a korábbi tapasztalat alapján a területileg illetékes iskola a gyermekek otthonában nyújtott volna heti 8-20 óra egyéni fejlesztést. Elveink szerint minden gyermeknek joga van a közösséghez, az iskolai keretek szerint nyújtott fejlesztéshez! A tapasztalataink alapján a súlyosan-halmozottan sérült gyermekek a közösség hatására ugrásszerű fejlődésen mentek keresztül! Ez leginkább a szociális kapcsolataikban, és az életminőségükben nyilvánul meg! Mindezek mellett az is fontos számunkra, hogy a gyermekek édesanyja legalább az alatt az időtartam alatt, amíg gyermekük iskolában van, munkát vállalhatott, vagy képzésen vehet részt!
Projektünk másik célja az értelmileg-halmozottan sérült kisdedek, kisgyermekek korai gyógypedagógiai fejlesztése a TSMT torna segítségével. A korai fejlesztő foglalkozásokon extrém koraszülött halmozottan sérült kisded, Down szindrómás kisded, valamint eltérő fejlődésmenetű csecsemők vettek részt.
 
A pályázat eszköztárunk megújításához nyújtott hatalmas segítséget. Több mint tíz éve vásárolt Huple egyensúlyfejlesztő eszközünk tönkrement, így egy újabb eszköz beszerzését valósítottuk meg. Mivel az eszközhöz a pályázati költségvetésben tervezettnél kedvezőbb áron jutottunk, egy új tornazsámollyal egészítettük ki eszközparkunk. A Budapesti Korai Fejlesztő Központ által kínált képzésen két kolléganőnk vett részt. A tanfolyamhoz, illetve a SEED módszerhez köthető eszközöket a pályázat segítségével szereztük be. Az eszköztár több mint száz elemet tartalmaz, melynek segítségével még eredményesebben és korábban kiszűrhetőek a fejlődésbeli elmaradások.
 
Köszönjük a forrásbiztosításban nyújtott segítséget! A gyermekek és családjaik számára a saját elmondásuk alapján egészen más színvonalú élet bontakozott ki, mintha csak az otthonukban kaphattak volna fejlesztés.

 

-----------------------------------------


2018. "Mi is járhatunk iskolába" ÉTA/EMMI/Szakmai-2018/363

Az ÉTA/EMMI által támogatott „Mi is járhatunk iskolába” projekt keretein belül a támogatott időszakon belül 7 iskolás korú gyermek járt Egyesületünkbe. A gyermekek számára több intézmény és civil szervezet összefogásával az iskolai ellátás a hét minden napján, reggel 9.00 órától 13.00 óráig zajlott.
Ha nem lett volna számukra ez az összefogás, akkor a korábbi tapasztalat alapján a területileg illetékes iskola a gyermekek otthonában nyújtott volna heti 8-20 óra egyéni fejlesztést. Elveink szerint minden gyermeknek joga van a közösséghez, az iskolai keretek szerint nyújtott fejlesztéshez! A tapasztalataink alapján a súlyosan-halmozottan sérült gyermekek a közösség hatására ugrásszerű fejlődésen mentek keresztül! Ez leginkább a szociális kapcsolataikban, és az életminőségükben nyilvánul meg! Mindezek mellett az is fontos számunkra, hogy a gyermekek édesanyja legalább az alatt az időtartam alatt, amíg gyermekük iskolában van, munkát vállalhatott, vagy képzésen vehet részt!
 
A pályázat a gyermekek fogadásához a szükséges infrastruktúra biztosításából fűtés, telefon és internet költséget, illetve a gyermekek fejlesztéséhez szükséges eszközök megvásárlását tette lehetővé. Gerinckímélő ülőpárna, mobil kapaszkodó, csúszásgátló alátét, speciális evőeszköznyél, szoba wc, járássegítő „petős fokosszék”, és mozgásfejlesztéshez használt karikák kerültek megvásárlásra.
 
Terveink szerint a jövőben is biztosítani kívánjuk a súlyosan-halmozottan sérült gyermekek számára a fejlesztő iskola infrastruktúrális hátterét.
Köszönjük a forrásbiztosításban nyújtott segítséget! A gyermekek és családjaik számára a saját elmondásuk alapján egészen más színvonalú élet bontakozott ki, mintha csak az otthonukban kaphattak volna fejlesztés.


----------------------------------------------


Tündérklub - NEA 2016


NEA-TF-SZ-0051 Szakmai beszámoló.docx
NEA-TF-SZ-0051 Csana.docx
NEA-TF-SZ-0051 Ügyesítő torna.docx
NEA-TF-SZ-0051 Kézműves.docx
NEA-TF-SZ-0051 Csana Mikulás.docx
NEA-TF-SZ-0051 Imi szüllinap.docx
NEA-TF-SZ-0051 Csecsemőszűrés.docx
NEA-TF-SZ-0051 Hírtükör 2017-03-23.pdf
NEA-TF-SZ-0051 Konferencia meghívó.docx
NEA-TF-SZ-0051 Szakmai beszámoló 2.docx


 

2014. 10. - 2015. 04. között az FSZK támogatásával pedagógusoknak és szülőknek szerveztünk programokat, melyről cikk itt olvasható:
 

Százhalombattai_korai_szürés.pdf


Mentálhigénés beszélgetések

 

2013.11. - 2014. 04. között az FSZK támogatásával valósítottuk meg szakmai és szülőket támogató programjainkat (kód: 41321)

 

2013 nov. 21-23-ig három napos rendezvénysorozatot tartottunk az esélyegyenlőség,
érzékenyítés és tudásmegosztás nevében, összesen 241 fő részvételével.
A konferenciáról a Hírtükör újság melléklete, a Mozduljunk magazin tudósított, illetve
a Halomtv adott hírt. Az értékes előadásokat a televízió több alkalommal vetítette le.
 
10 alkalommal 3x45 perces szülőcsoportot tartottunk, melynek résztvevői átlaglétszáma
8 fő volt.  A súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermekeket nevelő szülők életérzése és
ereje mérhetően javult, illetve  tovább kívánják vinni a szülőcsoportot, így önsegítő
csoportként él tovább a projektet követően.
A programról három újságban, illetve 20 perces rádió beszélgetésben  álltunk a nyilvánosság
rendelkezésére.
 
A hét hónapos program Százhalombattán a nyilvánosság előtt zajlott, a három napos konferencián minden érdeklődő részt vehetett, a szülőcsoportról pedig több médiában is hírt adtunk, hogy biztosított legyen a szülőcsoport önsegítőként való továbbvitele.

 
 

 

Köszönet

Köszönet mindazoknak,
akik jövedelemadójuk
1%-át egyesületünk
javára ajánlja fel.
        adószámunk:
    19183172-1-13

Támogató partnereink